Επίδομα 534 ευρώ: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν το πήραν

0
85
Επίδομα 534 ευρώ: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν το πήραν


Μπορεί η καραντίνα να τελείωσε και η επάνοδος στην κανονικότητα να έχει ξεκινήσει, ωστόσο αναστάτωση επικρατεί αναφορικά με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που διεκδικούν εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή.

Καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας για μερική ή μηδαμινή καταβολή του επιδόματος, αλλά και καθυστερήσεις στη διαδικασία που για κάποιους ξεκίνησε μόλις τη Δευτέρα.

Διευκρινίζεται ότι το επίδομα είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο.

Ειδικότερες απαντήσεις δίνει στο Sputnik η εργατολόγος Μαρία Τσίπρα:

Ποιοι δικαιούνται τα 534 ευρώ;

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. οικ. 17788/346/10-5-2020 Υπουργική Απόφαση δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι:

  • Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή σε επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά το μήνα Μάιο 2020 με εντολή δημόσιας αρχής.
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις–εργοδότες που πλήττονται σημαντικά και οι συμβάσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή για διάστημα κατ’ ανώτατο όριο 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31 Μαΐου 2020.
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής και οι συμβάσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή κατ’ ανώτατο όριο μέχρι 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31 Μαΐου 2020.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού, που καταβάλλεται σε έκαστο εργαζόμενο, αντιστοιχεί στις ημέρες παράτασης της αναστολής της συμβάσεως εργασίας του, βάσει υπολογισμού του ποσού που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ (δηλαδή 17,8 ευρώ την ημέρα).

Έτσι, το ποσό, που δικαιούται κάθε εργαζόμενος είναι διαφορετικό καθώς εξάγεται με βάση τις ημέρες κατά τις οποίες ανεστάλη η σύμβασή του και κυμαίνεται από 54 έως 534 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι που δεν έχουν πάρει τα χρήματα;

«Είναι αλήθεια ότι αναφέρθηκαν σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία και πολλοί εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν, ότι δεν έχουν λάβει το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, το οποίο υπολόγιζαν ότι δικαιούνταν.

Επειδή, ωστόσο, το ποσό, που καταβλήθηκε στους δικαιούχους εξάγεται σε συνάρτηση με τις ημέρες αναστολής της εργασιακής σχέσεως που δηλώθηκαν από τις επιχειρήσεις–εργοδότες, συνίσταται σε περίπτωση διαφοροποιήσεων, να υπάρξει άμεσα επικοινωνία με τον εργοδότη-επιχείρηση, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το διάστημα της αναστολής που δηλώθηκε στο σύστημα του Υπουργείου» καταλήγει η Μ. Τσίπρα

πηγή Sputnik

Source link