29 Ιουνίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – 1913: Η Απελευθέρωση των πυρπολημένων (από Βούλγαρους) Σερρών!

0
12
29 Ιουνίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – 1913: Η Απελευθέρωση των πυρπολημένων (από Βούλγαρους) Σερρών!


29 Ιουνίου 1913: Η απελευθέρωση της πόλης των Σερρών και οι καταστροφές που της προκάλεσαν οι υποχωρούντες Βούλγαροι


 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα, με βίντεο και φωτό)


 

Δυστυχώς στους Βαλκανικούς πολέμους το 1912 οι Βούλγαροι έφθασαν πρώτοι στις Σέρρες και οι Σερραίοι δέχθηκαν την εκδίκηση τους. Στην οκτάμηνη κατοχή τους έβγαλαν τα προαιώνια απωθημένα τους. Εκδικήθηκαν πολλούς Μακεδονομάχους και έθεσαν το θέμα να εκβουλγαρίσουν τις Σέρρες ή αλλιώς να τις εξαφανίσουν από το γεωγραφικό χάρτη.

Αφού δεν κατόρθωσαν το πρώτο επιδίωξαν το δεύτερο με την πυρπόληση της πόλεως κατά την αναχώρηση τους, μετά από την πανωλεθρία που έπαθαν στη μάχη του Λαχανά.

Τότε έκαναν σφαγές στη Νιγρίτα και στο Σιδηρόκαστρο. Το ίδιο επιδίωξαν να κάνουν στις Σέρρες αλλά δεν το κατόρθωσαν. Οι Βούλγαροι ζήτησαν από το μητροπολίτη Απόστολο να προτρέψει τους κατοίκους να μην αντιδράσουν εναντίον τους, αλλά αυτός αντίθετα όταν το απαίτησαν οι συνθήκες οργάνωσε την άμυνα των κατοίκων κατά των Βουλγάρων και απέτρεψε τη σφαγή

 

Ενα τμήμα του Ελληνικού στρατού μπήκε κρυφά στις Σέρρες και ενίσχυσε την Ελληνική πολιτοφυλακή.Στις 28/6/1913 προ της αναχωρήσεώς των οι Βούλγαροι λεηλάτησαν την πόλη αφού κατατρόμαξαν τον πληθυσμό με βολές πυροβολικού από τα βόρεια υψώματα.

Απερίγραπτες είναι οι σκηνές της πυρπόλησης και της καταστροφής των Σερρών του 1913 από τους Βουλγάρους. Κάηκαν τα περισσότερα μνημεία (ναοί , σχολεία ) της πόλης, τέσσερις χιλιάδες σπίτια και χίλια καταστήματα. Το βράδυ της 28ης Ιουνίου κατέφθασε η Ελληνική εμπροσθοφυλακή με τον ταγματάρχη Μαζαράκη και την 29η το πρωί έφθασε η VII Μεραρχία.

(Από τους 23 ναούς διασώθηκαν μόνον τρεις και όλα τα χωριά κάηκαν. Όλη η αγορά κάηκε εκτός ενός μικρού τμήματος που κατασβήστηκε).

Η υποδοχή έγινε ανατολικά της πόλης, στην τοποθεσία του Αγίου Γεωργίου του Κρυονερίτου, εκεί όπου πριν από 530 χρόνια έγινε η συνθήκη της παράδοσης της πόλης στους Τούρκους. Επηκολούθησαν ανέκφραστες και απερίγραπτες στιγμές συγκίνησης και εθνικού ενθουσιασμού στην πόλη. Μέσα από τους θρήνους, τους στεναγμούς, τους καπνούς και της φλόγες πρόβαλε η ελευθερία έπειτα από 530 χρόνια (1383-1913) σκλαβιάς.

Ο πληθυσμός παρ’ ότι ήταν άστεγος, νηστικός πανηγύριζε το μέγα γεγονός της απελευθερώσεως του.Επακολούθησαν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για τις ωμότητες των Βουλγάρων προς τις Μεγάλες Δυνάμεις. Ξανάρχισαν μια καινούργια ζωή μέσα από τα ερείπια και τις στάχτες. Έκτισαν από την αρχή τα καμμένα σπίτια τους και προσπάθησαν να καλύψουν το χάος που τους άφησαν ο εχθρός.

Δυστυχώς επακολούθησαν οι Α’ και Β’ παγκόσμιοι πόλεμοι όπου και πάλι η περιοχή αυτή περιήλθε στις γερμανοβουλγαρικές δυνάμεις. Νέες συμφορές και εκδικήσεις από τους Βουλγάρους προσετέθησαν σε πολλούς κατοίκους της περιοχής. Ομηρία, ξυλοδαρμοί, φυλακίσεις και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι Βούλγαροι και πάλι έβγαλαν τα απωθημένα τους.

 

 

Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

 

 

1444…. Ο Σκεντέρμπεης νικά τους Οθωμανούς στη Μάχη του Τορβιόλ, κοντά στο Πόγραδετς.

1786…. Ο Αλεξάντερ ΜακΝτόνελ μαζί με 500 Καθολικούς φεύγουν από τη Σκωτία για να εγκατασταθούν στο Οντάριο του Καναδά.

1850…. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είχε επιβληθεί από τη Βαυαροκρατία το 1833.

1864…. Στον Καναδά, 99 άτομα χάνουν τη ζωή τους στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα, που συνέβη ποτέ στη χώρα.

29 Ιουνίου 1874…. Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» το περίφημο άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό, ο Μεσολογγίτης πολιτικός καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος τον βασιλιά Γεώργιο Α’ και του ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

"Τις πταίει" - Χαρίλαος Τρικούπης, 29 Ιουνίου

 

1891…. Στη Οτάβα του Καναδά ξεκινάει η λειτουργία του τραμ.

1903…. Η βρετανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται επίσημα για τις βελγικές ακρότητες στο Κονγκό.

1920…. Η Ρεάλ αποκτά το όνομά της από τον βασιλιά Αλφόνσο ΧΙΙΙ τροποποιώντας το προηγούμενο “Madrid FC”.

1921…. Ο ελληνικός στρατός αρχίζει την επίθεσή του στο μικρασιατικό μέτωπο. Η Ελληνική Αεροπορία, συμμετέχοντας στη γενική εξόρμηση του Στρατού, πραγματοποιεί ομαδικό βομβαρδισμό του Αφιόν Καραχισάρ. Έξι αεροσκάφη De Havilland D.H. 9 της Ναυτικής Αεροπορίας απογειώνονται από το αεροδρόμιο του Ουσάκ και βομβαρδίζουν με επιτυχία το σιδηροδρομικό σταθμό, δημόσια καταστήματα και εργοστάσια.

1922…. Η Γαλλία δωρίζει στην Κυβέρνηση του Καναδά ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο του Βίμι Ριντζ “απαλλαγμένο για πάντα από φόρους”.

1929…. Ο Κονδύλης κυκλοφορεί βιβλίο για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο οποίο αναφέρεται κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1929…. Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στη μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση.

1931…. Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης Εθνική Ένωσις Ελλάς βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των φτωχών Εβραίων κατοίκων του. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα Μακεδονία.

Συνοικισμός Κάμπελ 1931, 29 Ιουνίου

 

1942…. Κάνει πρεμιέρα η 7η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

1946…. Κύριο άρθρο του ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη στον «Ριζοσπάστη» με τίτλο «Τραβάμε για εμφύλιο πόλεμο;».

1949…. Στην Ινδονησία, τα ολλανδικά στρατεύματα αποχωρούν από την Τζακάρτα.

1950…. Η ΕΣΣΔ διαμαρτύρεται για την απόφαση του ΟΗΕ να παρέμβει στη διένεξη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

1953…. Ο βασιλιάς της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχανούκ, ο οποίος είχε φύγει από τη χώρα πριν λίγες μέρες, παραδίνει την ηγεσία στο στρατό.

1956…. Παντρεύονται η ηθοποιός Μέριλιν Μονρόε και ο θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ. Ο γάμος τους θα κρατήσει πέντε χρόνια.

1958…. Η Βραζιλία κατακτά το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου νικώντας στον τελικό της Στοκχόλμης τη Σουηδία με 5-2, με 2 γκολ του Pele, 2 του Vava και 1 του Zagalo, μετέπειτα προπονητή της. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Γάλλος Just Fontaine με 13 γκολ.

1960…. Παρουσία του βασιλιά του Βελγίου Μποντουέν, γιορτάζεται η ανεξαρτησία του βελγικού Κονγκό.

1961…. Απροθυμία συναντά στην Ελλάδα η πρωτοβουλία του Γρίβα για νέα πολιτική κίνηση.

1963…. Το πρώτο τραγούδι των Μπιτλς “From me to you” κατακτά την κορυφή του βρετανικού τσαρτ.

1965…. Με άδεια του Προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, τα αμερικανικά στρατεύματα παίρνουν ενεργό μέρος στις μάχες του Νότιου Βιετνάμ, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Σαϊγκόν.

1969…. Εγκαινιάζεται ο σύγχρονος αεροσταθμός επιβατών εξωτερικού στο Ελληνικό.

1970…. Τα αμερικανικά στρατεύματα αρχίζουν την αποχώρησή τους από την Καμπότζη.

1972…. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι, η θανατική ποινή είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.

1973…. Στη Χιλή, πραγματοποιείται εξέγερση κατά του σοσιαλιστή Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε από τα στρατεύματα, που στήριζαν την Κυβέρνησή του.

1974…. Η Ισαμπέλ Περόν ορκίζεται ως πρόεδρος της Αργεντινής και γίνεται η πρώτη γυναίκα που φτάνει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

1976…. Οι Σεϋχέλλες ανεξαρτητοποιούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1979…. Η ελληνική Βουλή επικυρώνει πανηγυρικά την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

1981…. Στο Ιράν, ο Χομεϊνί διορίζει νέους αξιωματούχους μετά το θάνατο 74 ατόμων σε βομβιστική επίθεση.

1982…. Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλουν στο Νότιο Λίβανο και πολεμούν με παλαιστινιακές και συριακές δυνάμεις νότια της Βηρυτού, εγκλωβίζοντας την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο δυτικό τμήμα της πόλης.

1983…. Επεισόδια και καταστροφές του ΟΑΚΑ στον τελικό του κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (2-0). Ο γ.γ. Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης δηλώνει πως το ΟΑΚΑ δεν θα ξαναδοθεί για ποδοσφαιρικό αγώνα ελληνικών ομάδων.

1986…. Η Αργεντινή κατακτά το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Μεξικού νικώντας στον τελικό τη Δυτική Γερμανία με 3-2 στο στάδιο Αζτέκα. Ο Άγγλος Gary Lineker, που μόλις 3 μέρες πριν την αναχώρηση της ομάδας του για το Μεξικό είχε σπάσει το αριστερό του χέρι και αναγκάστηκε να παίξει με ειδική επίδεση, ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ.

1990…. Η Μαρία Χριστοφορίδου κατακτά 3 χρυσά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στην Τενερίφη.

1991…. Η ελληνική πρεσβεία στη Γιουγκοσλαβία ειδοποιεί τους Έλληνες φοιτητές σε Σλοβενία και Κροατία να αποχωρήσουν από την περιοχή, λόγω πολέμου. Την ίδια μέρα ο ομοσπονδιακός στρατός της Γιουγκοσλαβίας εισβάλει στη Σλοβενία.

1993…. Τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας απονέμονται, μεταξύ άλλων, στους Κώστα Στεργιόπουλο, Γιώργο Κιτσόπουλο, Παναγιώτη Μαστροδημήτρη και Άννα Γκέρτσου-Σαρρή.

1994…. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την Ελλάδα για το εμπάργκο, που επέβαλε στα Σκόπια, απορρίπτοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητούσε να επιβληθούν στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

1995…. Στη Νότια Κορέα, πολυώροφο πολυκατάστημα στη Σεούλ καταρρέει με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα.

1996…. Στην Τουρκία, αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του ο νέος πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν 

2002…. Από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά τραυματίζεται ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος στη συνέχεια θα ομολογήσει τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη». Αρχή εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, που δρούσε στην Ελλάδα επί 27 χρόνια.

Σάββας Ξηρός, 29 Ιουνίου

 

…. Ναυμαχία μεταξύ Βορειοκορεατικών και Νοτιοκορεατικών πλοίων οδηγεί στο θάνατο έξι ναυτών και στη βύθιση ενός σκάφους 

2004…. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο διορίζεται ομόφωνα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους 25 ηγέτες της Ε.Ε.

Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, 29 Ιουνίου

 

2009…. Αεροσκάφος των αερογραμμών της Υεμένης συντρίβεται στον Ινδικό Ωκεανό και από τους 153 επιβάτες επιζεί μόνο η μαθήτρια Μπαχία Μπακάρι.

 

 

Γεννήσεις – Θάνατοι

 

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου 1886 γεννήθηκε ο Ρομπέρ Σουμάν, Γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους εμπνευστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ 

Το 1900 γεννήθηκε ο Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί, Γάλλος πιλότος και συγγραφέας. («Μικρός Πρίγκιπας»)

Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί, 29 Ιουνίου
Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί

 

Την ίδια μέρα το 1929 γεννήθηκε η Οριάνα Φαλάτσι, Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστή και από τη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφήμιζε το Ισλάμ.

Σαν σήμερα το 1907 πέθανε ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, ζωγράφος.

Την ίδια μέρα το 1951 έφυγε από την ζωή ο Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός του δραματικού θεάτρου.

Το 1964 πέθανε ο Έρικ Ντόλφι, Αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ

Source link